El suport entre iguals professionalitzat, característica distintiva del moviment de la Recuperació, es basa en compartir de manera intencionada i apropiada l’experiència personal per transmetre esperança, desenvolupar relacions d’enfortiment i oferir ajuda i suport des de la perspectiva d’una persona que ha passat pel mateix. Per tal de professionalitzar aquesta figura i dotar-la de habilitats, competències i eines adequades, els i les tècnics han de formar-se a través d’activitats específicament dissenyades per desenvolupar aquestes funcions. Encara que l’origen del moviment i de les activitats de suport entre iguals es va donar en l’àmbit autogestionari, l’impacte positiu d’aquestes activitats va facilitar que les formacions i la figura professional s’hagi oficialitzat en diversos països. Això ha passat en primer lloc a Amèrica del Nord i la resta d’òrbita anglosaxona, seguint per països germanoparlants, escandinaus i el Benelux.
El suport entre iguals desenvolupa un paper important en la recuperació, però també ofereix oportunitats d’ocupació i promou la independència i l’esperança en les persones amb problemes de salut mental. El recent projecte “peer2peer”, ha suposat la primera introducció d’un model de formació professional que integra una formació completa en suport entre iguals a l’estat espanyol. En aquest projecte, a més d’Espanya, van participar socis d’Àustria, Bulgària, Itàlia, Romania, Espanya, Països Baixos i Regne Unit. Per posar a prova la seva viabilitat, cadascun dels socis va organitzar aquest curs a nivell local, i uns 125 estudiants el van completar en quatre països diferents de la UE mostrant excel·lents resultats. A nivell català, el projecte europeu EMILIA, va suposar un primer pas en aquest sentit, potenciant la figura del pacient com a expert en la seva condició i possible facilitador de processos d’acompanyament. Actualment l’associació EMILIA, així com la Federació Veus on s’integra, promouen la introducció de la figura de Tècnic de Suport entre iguals a Catalunya.
En l’àmbit de Catalunya, s’ha començat per capacitar facilitadors que siguin capaços d’implementar en el futur formacions a Tècnics de Suport entre iguals que permeti professionalitzar la figura. En aquest programa es van incloure cinc blocs entre els quals destaquen, el pedagògic (necessari en ser una formació de formadors), el de conceptes i temes bàsics de l’acompanyament entre iguals, i sobretot, les sessions dedicades al fet que els participants del curs contribueixin a la selecció i creació de continguts que suposaran el model “Veus” de formació de tècnics de suport entre iguals.